Jaké existují druhy inhalátorů?

02.11.2015

Inhalátory a nebulizátory se staly nedílnou součástí života každého alergika a astmatika. Zejména na podzim, kdy změny teplot dávají dýchacím cestám zabrat a vzniká těžká chlapská nemoc "rýmička" a "kašlíček".
Jaké existují druhy inhalátorů?

Teď na podzim dávají dýchacím cestám zabrat měníci se teploty. Je proto dobré, že dostupnost inhalátorů na trhu se velice zlepšila. Pojďme se podívat blíže, jaké druhy inhalačních přístrojů jsou k dispozici a jak se tyto šikovní pomocníci dělí.

Inhalátory nejsou určeny pouze pro alergiky a astmatiky!

Než začneme, je nutné hned na úvod říci, že inhalátory nejsou jen primárně určeny pro alergiky a astmatiky. I když je zřejmě hlavně oni používají. Tyto přístroje mohou bezpečně používat i lidé bez alergie a astmatu, například v době sychravého podzimu, kdy spousta našich přátel, partnerů, příbuzných, kolegů v práci a dětí ve škole trpí zánětem horních cest dýchacích. Je jen otázkou času, kdy tento nechtěný dárek můžete obdržet i vy. Je jasné, že tyto přístroje vás neochrání před virózou, ale mohou vám výborně pomoci k urychlení léčby nepříjemné rýmy.

Jaké inhalátory jsou k mání?

Na trhu jsou k dispozici dvě hlavní skupiny a to inhalátory pro domácnosti a profesionální (klinické) inhalátory. My se budeme zabývat tou první skupinou. Inhalátory pro domácí využítí se v podstatě dělí na kompresorové, ultrazvukové a dětské.

Kompresorové inhalátory

Jak již název říká, tak tento typ inhalačního přístroje obsahuje kompresor. Někdy se mu také říká "pístový inhalátor". Jedná se o technologii, která zajišťuje spolehlivý provoz. Obecně můžeme kompresorové inhalátory dopručit osobám, které budou inhalovat často a dlouhodobě, případně musí inhalovat husté léčebné roztoky. Tyto přístroje fungují tak, že léčebné roztoky jsou rozprašovány ve formě studeného aerosolu pomocí trysky, která je napojená na kompresor.

Ultrazvukové inhalátory

V současnosti na trhu dominují. Jedná se o inhalátory, které jsou poháněné vysokofrekvenčním krystalem. Rozprašování studené léčebné látky má na starosti vibrační zařízení, kterému se říká vysokofrekvenční oscilátor. Užívání těchto přístrojů lze doporučit každému, kdo má jakýkoliv problém s dýchacími cestami zejména v sezonním chřipkovém nebo pylovém období. Jelikož prakticky nevytváří žádný hluk, mohou ultrazvukové inhalátory využívat i děti, které jsou citlivé na vnímání hluku kolem sebe.

Dětské inhalátory

Používají se k inhalaci studeného aerosolu. Přístroje jsou určené pro děti, proto maska je většinou zbarvena či vytvarována nějakým zajímavým způsobem, například do tvaru zvířete. Protože tyto přístroje používají děti, výrobci musí splňovat bezpečnostní požadavky EU na inhalátory používané pro nejmenší děti. Síťový napáječ (adaptér) 230V/12V má zabudovanou bezpečnostní pojistku.

Léčba inhalací Vincentky

Obecně platí, že čím je inhalátor schopen vytvořit menší kapičky aerosolu, tím hlouběji  tyto částice pronikají do nejjemnějších plicních sklípků tzv. alveolí. Logicky pak platí, že jak hluboko se léčebná látka dostane, tak rychle dojde k vyléčení zánětu dýchacích cest. Jako ideální léčebný prostředek, který se nejvíce používá do inhalátorů, je nám všem známá Vincentka. Doporučujeme vám použití inhalátoru Vincentky.

 

Samozřejmě můžete mít předepsanou jinou konkrétní léčebnou látku od svého lékaře z ORL. V tom případě vám poradíme s výběrem vhodného inhalátoru. Kontaktujte nás a pomůžeme vám zvolit ideální inhalátor a medicínský přístroj!

 

Přejeme Vám pevné zdraví!

 

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

 

 

Napište nám

 

Partnerské weby