Inhalování preventivně posiluje odolnost dýchacích cest

19.04.2016

Máme pro vás zbraň proti otravné rýmě. Zapojte do boje s nachlazením inhalátor! Inhalování vám přinese úlevu a navíc preventivně posiluje odolnost dýchacích cest.
Inhalování preventivně posiluje odolnost dýchacích cest

Zbavte se rýmy pomocí inhalátoru!

Bojujete často s rýmou a nachlazením nebo máte v rodině alergiky? Používejte kvalitní inhalační přístroje, které vám efektivněji pomohou zbavit se rýmy.

Co je to vlastně inhalátor?

Kompresorový inhalátor (tzv. nebulizátor) je elektrický přístroj, který z vhodného roztoku vytvoří mlhu (latinsky nebula - odtud pochází název nebulizátor). Mlhu vdechujete pomocí náústku nebo masky. Vdechováním (inhalací) se léčivá mlha dostává přímo na sliznice dýchacích cest a tím vám ulevuje od potíží, léčí nebo preventivně působí proti potížím s dýchacími cestami.

 

Inhalátorů existuje více druhů a pokud vás zajímá, který je pro vás ten pravý, doporučujeme vám navštívit stránku Jak vybrat správný inhalátor.

Co se do inhalátorů nalévá?

Pro běžné použití se do inhalátorů nalévají alkalické minerální vody (nejčastěji Vincentka nebo také Bílinská kyselka). Do inhalačních přístrojů se také často nalévají inhalační roztoky. K inhalování můžete také použít fyziologický roztok, který si sami připravíte převařením obyčejné vody se solí s koncentrací 9 gramů soli na 1 litr vody.

 

K inhalaci se používají také různé roztoky a koncentráty podle pokynů lekáře. Použití léku a správné dávkování a koncentraci vám vždy sdělí váš ošetřující lékař na základě vyštření a anamnézy (astma, chronická obstrukční plicní nemoc, aj.).

Jak inhalace pomáhá mému zdraví?

  • Pravidelná inhalace posiluje odolnost dýchacích cest.
  • Čistí a zvlhčuje sliznice. Sliznice jsou odolnější proti choroboplodným zárodkům, částicím prachu, alergenům.
  • Inhalace vám také uleví při angíně, zánětu nosohltanu a zánětu vedlejších nosních dutin.
  • Inhalace pomáhá předcházet potížím s dýchacími cestami.
  • Inhalování podporuje léčení a účinnější doléčování rýmy, kašle, nachlazení, zánětů hrtanu či průdušek.
  • Pomáhá při chronických potížích (např. při chronické rýmě).
  • Pomáhá a ulevuje při alergické rýmě nebo astma.

Proč je inhalace účinná metoda léčby a prevence?

Úspěch a velký účinek inhalace spočívá v tom, že léčivá látka se okamžitě dostává přímo do místa, kde má působit. K léčebnému účinku potřebujete jen malé množství léku či účinné látky a úleva je bezprostřední.

 

Inhalaci je nutné provádět v klidu, proto je nevhodnější doba večer. Pohodlně se posaďte, záda držte rovná, hlava je vzpřímená. Tím se léčivo lépe dostane do dýchacích cest. Dětem můžete v průběhu inhalace číst pohádku, nejmenší děti si dejte na klín. Doporučujeme vám použití inhalátorů pro děti.

Jak často mám inhalovat?

  • Prevence 1x denně = Pokud chcete předcházet nachlazení a posilovat odolnost dýchacích cest, tak inhalujte 1x denně v rizikovém období (např. během chřipkové epidemie, v topné sezoně, kdy máte doma suchý vzduch, či jednoduše od podzimu do jara). Inhalace je nejvhodnější večer.
  • Při nachlazení či nemoci 2-3x denně = Pokud bojujete s nachlazením nebo nemocí, inhalujte 2x nebo 3x denně (ráno, v poledne a večer), dokud potíže neustanou.
  • Při chronické rýmě 1x denně = V případě, že trpíte chronickou trvalou rýmou po celý rok, inhalujte 1x denně celý rok.
  • Při alergii a astma 1x denně = Pro úlevu při alergii a astmatu inhalujte 1x denně v pylové sezoně, vhodná je ale pravidelná inhalace po celý rok.

Při dýchacích potížích pomáhají také zvlhčovače vzduchu

Zvlhčovače vzduchu a ovzduší slouží k nepřímé inhalaci při dýchacích obtížích. Například ultrazvukové zvlhčovače vzduchu jsou naprosto bezhlučné přístroje, které můžete využívat k nepřímé inhalaci během noci v době spánku.

Přejeme vám pěkný den bez rýmy a pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

 

Napište nám

 

Partnerské weby