5 rad jak využít kompresorový inhalátor k léčbě astmatu a CHOPN

29.02.2016

Patříte mezi pacienty, kteří k léčbě horních a dolních cest dýchacích (CHOPN, astma) používají kompresorové inhalátory? Máme pro vás 5 šikovných rad!
5 rad jak využít kompresorový inhalátor k léčbě astmatu a CHOPN

5 rad pro majitele kompresorových inhalátorů

Připravili jsme pro vás 5 šikovných rad, jak využít kompresorový inhalátor k léčbě chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) a astma.

Používejte inhalátor ve chvílích, kdy vám může nejlépe pomoci

Kompresorové inhalátory se používají při léčbě horních a dolních cest dýchacích. Nejčastěji se s jejich pomocí léčí chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) a astma. Alergie postihující horní cesty dýchací se projevuje alergickou rýmou, alergie postihující dolní dýchací cesty se nazývá astmatem a projevuje se astmatickými příznaky.

 

V léčbě astmatu a CHOPN se k inhalaci používají léky uvolňující průdušky (bronchodilatacia) a léky usnadňující vykašlání vazkého hlenu (expektoracia/ mukolytika). Poučený pacient nebo člen jeho rodiny, tak mohou svépomocí doma zvládnout i akutní vzplanutí astmatu či CHOPN, dříve označované, jako akutní záchvat.

 

Inhalátor pomáhá i při terapii dalších nemocí, mimo jiné například u akutních, chronických nebo opakovaných zánětů průdušek, průdušnice či hrtanu, nosohltanu nebo akutních či chronických zánětech vedlejších obličejových dutin, které často komplikují akutní či chronickou rýmu.

Dbejte na správné užití léku

Dávkování léku je vždy popsáno v příbalovém letáku. Léčba obvykle probíhá v přímé spolupráci s lékařem a ten dá pacientovi případné další instrukce. Správné dávkování léků, frekvence a správné provedení inhalace jsou pro účinnou léčbu nezbytné.

 

Z volně prodejných přípravků lze k inhalaci využívat nejčastěji přírodní léčivo vody, jako je Vincentka, Bílinská kyselka, příkladem léku, který rozpouští hlen a usnadňuje jeho odkašlávání, je Mocosolvan roztok určený k inhalaci.

Používejte správný inhalační roztok

K inhalaci léků se používají jejich roztoky. Léky je však třeba ještě naředit buď fyziologickým roztokem nebo Vincentkou. Pozor, mnoho lidí si myslí, že k přípravě roztoků je vhodná destilovaná voda, ta je ovšem zcela nevhodná! Ppacientovi může taková inhalace ještě uškodit!

Udržujte inhalátor v čistotě

Inhalátor je třeba mít v naprostém pořádku. Čistěte ho od usazenin, optimálně dezinfikujte, protože zanedbaný inhalátor plný plísní je zdraví nebezpečný.

Užíváte-li masku, dejte pozor, aby dobře těsnila

Někomu se to může zdát jako drobnost, ale v případě používání masky (napříkal malým dítětem) je potřeba, aby dobře těsnila a inhalovaný aerosol neunikal. Nejčastěji zůstávají škvíry vedle kořene nosu a aerosol pak vniká do očí a na citlivou pokožku kolem očí. Při krátkodobém i dlouhodobém používání inhalátoru to může způsobit problémy.

 

zdroj: tisková zpráva

Přejeme vám pevné zdraví !

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

 

Napište nám

 

Partnerské weby