Jak snížit riziko rakoviny? Přestat kouřit!

16.02.2017

Nejvýznamnější příčinou rakoviny jsou výživové faktory, které se podílejí na vzniku rakoviny z 35 %. Na druhém místě žebříčku je kouření, které se podílí na vzniku nádorů z 30 % a dalšími významnými příčinami jsou nízká pohybová aktivita a alkohol, kterým je přičítáno po 5 %. V součtu jsou tedy za vznik rakoviny ze 3/4 odpovědné 4 faktory, které můžeme všichni ovlivnit sami svým vlastním přístupem.
Jak snížit riziko rakoviny? Přestat kouřit!

Kouření cigaret způsobuje rakovinu

Jejich kouř obsahuje přes 70 kancerogenů. To jsou látky způsobují rakovinu. Při vdechnutí kouře z cigaret se kancerogeny dostávají krví do celého těla a mění DNA v buňkách, poškozují geny a způsobují nekontrolované dělení buněk a vznik nádoru. Cigaretový kouř takto působí nejen na kuřáka samotného, ale i na jeho blízké, kteří jsou vystavení tzv. pasivnímu kouření. Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut. Denně u nás v republice na následky kouření zemře 65 lidí.

Kouření způsobuje až 90 % rakoviny plic

Nejvýznamnější jednotlivou příčinou rakoviny je kouření.  Kouření způsobuje také dalších 13 různých druhů rakoviny a mnoho dalších onemocnění - chronickou obstrukční plicní nemoc, podporuje vznik aterosklerózy, následný infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu nebo ischemickou chorobu dolních končetin.

 

"Kouření je závislost, není lehké s ním přestat. Proto je úspěšnost odvykání bez pomoci velmi nízká," připomíná Lubomír Chudoba, prezident ČLnK. S odbornou pomocí se však úspěšnost odvykání zvyšuje několikanásobně. V České republice v současnosti funguje vedle 41 center pro závislé na tabáku také 148 lékáren, ve kterých vedou vyškolení lékárníci s pacienty konzultace v rámci odvykání kouření. Tito lékárníci jsou pečlivě proškolení tzv. garantovaným kurzem České lékárnické komory, který probíhá již pátým rokem pod záštitou profesorky Evy Králíkové, největší odbornice na odvykání kouření v České republice.

 

Poznámka redakce: Kouření zvyšuje riziko vzniku astmatu. My astmatikům a lidem, kteří mají problémy s dýcháním doporučujeme v bytě zvlhčovat ovzduší a čistit vzduch pomocí zvlhčovače s ionizátorem 3A HEALTH CARE. Silným astmatikům pak můžeme nabídnout cestovní inhalátory (bateriové inhalátory nejenom na cesty, ale také do školy, na nákup či na procházku). Doporučujeme inhalátor MYNEB a inhalátor F-206.

 

Zdroj: Tisková zpráva lekarnici.cz

Přejeme vám čisté dýchání a pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

 

Napište nám

 

Partnerské weby