Jak nebulizátory pomáhají alergikům?

09.06.2016

Zajímá vás, jak mohou zdravotnické přístroje zvané nebulizátory pomoci alergikům? Přečtěte si, jak pomáhají při léčbě respiračních onemocnění, laryngitidy, zánětech hrtanu, ale i při bronchitidě či hlubokém zápalu plic!
Jak nebulizátory pomáhají alergikům?

Nebulizátory jsou užitečné zdravotnické přístroje

Nebulizátory patří mezi zdravotnické přístroje sloužící k výrobě velice jemné mlhoviny a nejčastěji se používají při léčbě respiračních onemocnění, laryngitidy, zánětech hrtanu, ale i při bronchitidě či hlubokém zápalu plic. Konkrétní typ nebulizátoru se volí podle potřeb konkrétního pacienta, velkou péči je potřeba věnovat zejména výběru inhalátoru pro nejmenší děti.

 

Obrázek: Nebulizátor CA-MI pro nejmejší děti, které trpí laryngitidou a dýchacími obtížemi.

Jak probíhá léčba s nebulizátorem?

Nebulizátory umožňují tzv. studenou inhalaci, tzn. vdechování aerosolových částic vodného roztoku o teplotě 22 až 26 °C. Obecně platí, že čím jsou inhalované částice menší, tím hlouběji pronikají.

 

Pro léčbu zánětů horních cest dýchacích, tzn. nosu, hrtanu a jícnu, se používají aerosolové částice o velikosti 10-14 mikromilimetrů. Drobnější částice v rozmezí 6-9 mikromilimetrů slouží k léčbě středních cest dýchacích -  tracheotraktu, tzn. při zánětu průdušek, bronchitidě. Nejmenší částečky o rozměrech pouhých 1-5 mikromilimetrů snadno pronikají až do plicních sklípků (tzv. alveolí), a proto jsou aplikovány při hlubokých zápalech plic.

 

Inhalovaný aerosol může s sebou nést i medikament, který výrazně podpoří a urychlí léčbu. Ideální je přidávat medikament do destilované vody. Např. malým dětem, které nejčastěji trpí laryngitidou, je podáván Mucosolvan. S úspěchem lze inhalovat i Vincentku. Jako podpůrná léčba je doporučováno zahřívání nohou pacienta v teplé lázni. Ale rozhodně je nutné vyvarovat se zahřívání obličeje.

 

Nebulizátory se vyrábějí v mnoha provedeních. Pro domácí léčbu je výhodné zvolit kompresorový přístroj, který může díky příslušenství využívat celá rodina. Např. domácí inhalátor AIRBOX italské značky MED 2000 je vybaven dětskou maskou i maskou pro adoscelenty, dýchacím náustkem a řadou dalších doplňků. Do práce, do školy či na cesty je naopak dobré pořídit si kvalitní kapesní inhalátor, který je napájený baterkami. Kapesní inhalátory jsou samozřejmě také vybaveny inhalačními maskami.

Kdy se při inhalaci spolehnout na teplo?

Část inhalátorů lze využít pro tzv. teplou inhalaci, kdy pacient vdechuje vodný roztok o teplotě 38 až 42 °C. V tomto případě inhalátor vytváří teplou páru, která je obohacena o soli a minerály, jejichž inhalace vede k prokrvení sliznice a zvýšené produkci sekretu. Je proto ideálním prostředkem pro podpoření a urychlení léčby rýmy z nachlazení. Během inhalace i po jejím skončení by měl pacient zůstat v teple a klidu a vyvarovat se prochladnutí. I zde lze pro léčbu využít osvědčené Vincentky, vdechované např. přes inhalátor minerální vody Vapinal, vybavený dvojitou tepelnou ochranou a bezpečnostním ventilem při překročení stanového tlaku.

Inhalátor vybírejte pouze u odborných prodejců!

Plzeňská společnost KRÁSNÝ – zdravotnická technika s.r.o. patří mezi přední prodejce profesionální zdravotnické techniky, která zdravotnickým zařízením i domácnostem nabízí přístroje světových značek – od inhalátorů a zvlhčovačů od firmy MED2000, přes ionizátory vzduchu až po kompletní vybavení ordinací a laboratoří.

Přejeme vám pohodový den bez alergie!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

 

Napište nám

 

Partnerské weby