Čištění a údržba inhalátorů

03.08.2015

Pokud bojujete s alergiemi nebo respiračním onemocněním jako je astma, určitě využíváte šikovné pomocníky - inhalátory. Víte, že výkon inhalátoru závisí také na péči, čištění a údržbě, kterou mu věnujete?
Čištění a údržba inhalátorů

Péče o inhalátory se vyplatí

Ať už používáte kompresorové inhalátory pracující na principu tlaku vzduchu (jde o inhalátory poháněné pístovým motorem), který mění léčivý roztok na mlhu nebo ultrazvukové inhalátory (jedná se o inhalátory poháněné vysokofrekvenčním krystalem), které využívají vibrace, aby docílily stejného účinku = proměnily lěčivý roztok na mlhu, tak je dobré vědět, že čištění inhalačních přístrojů od vodního kamene, vápencových usazenin a přírodních minerálů vám pomůže zachovat účinnost přístroje a příznivý efekt léčby.

 

Je jedno, jestli inhalátory používáte doma, ve škole, v zaměstnání či ve volném čase na chalupě, chatě, na dovolené anebo na cestách. Důležité je, aby vám tyto užitečné přístroje spolehlivě a co nejdéle fungovaly. Pro všechny typy inhalačních přístrojů (parní, cestovní, pro astmatiky, klinické, profesionální či dětské ihalátory, nebulizátory, kapesní inhalátory, apod.) vám doporučujeme využít specializované servisni středisko firmy KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o., které se zaměřuje na prodej a opravy lékařských přístrojů. Na veškeré inhalátory poskytuje zmíněná firma plný záruční i pozáruční servis a provádí revize (bezpečnostně technické kontroly dle zákona 268/2014 Sb).

Dobrá rada, jak čistit inhalátor:

  1. Inhalátor udržujte čistý.
  2. Zaměřte se především na ústní aplikátor a čistěte inhalátor minimálně jednou týdně, abyste zabránili vzniku usazenin.
  3. Pokud váš typ inhalátoru umožňuje bezpečné sejmutí ochranného krytu a vyjmutí nádobky z plastového obalu, tak samotný plastový obal umyjte teplou vodou. Vždy dodržujte návod k použití!
  4. Velmi důležité je také pečlivě propláchnout malou škvírku v ústním aplikátoru.
  5. Inhalátor důkladně vysušte, ale vyvarujte se použití příliš blízkého přímého zdroje tepla.
  6. Pamatujte si, že důkladné vysušení ústního aplikátoru snižuje riziko jeho ucpání.
  7. Vypláchnout a vydezinfikovat můžete také inhalační hadici (vroubkovaný tzv.husí krk či hladkou hadici bez záhybů), pokud jí je inhalátor vybaven.
  8. Pro nebulizátory doporučujeme tento postup: Rozebrat nebulizační nádobku na jednotlivé díly, odejmout náustek, vymýt jednotlivé díly v teplé vodě s přídavkem čistícího přípravku na nádobí, opláchnout pod tekoucí vodou a nechat uschnout. Možno vysušit fénem. Hadici není třeba čistit.
  9. O inhalační nástavce se můžete starat takto: Namočit na 15 minut do vlažné vody se saponátem, opláchnout v čisté vodě, otřepat, nechat uschnout, neotírat. Je možné je vysušit fénem.
  10. K dezinfekci inhalátorů je možné využít dezinfekční prostředky po dohodě s odborníkem.

Užitečné odkazy

Přejeme Vám pevné zdraví!

 

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

 

 

Napište nám

 

Partnerské weby